RETT PÅ KUNSTNEREN 0.2

Rett på Kunstneren er et prosjekt der vi får innsyn i kunstneriske praksiser. Første Rett på Kunstneren ble arrangert i 2023 på Tangenten. Torsdag 21. November arrangeres Rett på Kunstneren 0.2 på Galleri Vanntårnet fra 19-22.

PROGRAM

Yngvill Myhre
Yngvill Myhre jobber med abstrakt tegning. Hennes metode er intuitiv. Prosessen foregår i en avspent årvåken tilstand uten narrativ, konsept og symbolikk. Myhre søker kontakt med det som ligger dypere i seg, det som er forbundet med kreftene i naturen. Hun egner for å nærme meg det ukjente – i seg selv, rundt seg, i alt. Dette har vært omdreiningspunkt i hele hennes kunstnerskap. For tiden ønsker hun å stanse så tidlig som mulig, når uttrykket er nok fortettet til å bære det uferdige, tandre og uforløste, som i en gåte.

Ingebjørg Vatne
Forholdet mellom natur og menneske og et samfunnsengasjementet har fulgt Vatne siden oppveksten. Det er økende sammenfall mellom interesseområdene, og jeg ønsker å vise det vakre i det stygge, og slik appellere til betrakternes følelser og inspirere til refleksjon og erkjennelse av naturens sårbarhet og trusler fra mange hold. Samtidig med klimakrisen, står vi i en akutt naturkrise. Paradoksene oppstår når tiltakene mot ødeleggelsene selv blir ødeleggende for mennesker og natur – i våre nærområder og internasjonalt. Temaet natur kan også inneholde mye mer enn den fysiske naturen, og omfatte eventyr og myter. Maleriet har fulgt meg som et fundament i kunstnerskapet, men arbeidene blir stadig oftere benyttet i installasjoner og sammen med arbeider utført med andre materialer og virkemidler. Jeg jobber også med flere grafiske teknikker. 

Pecha Kucha med Eva Berland og Nils Aasland 

Eva Berland er billedkunstner og blyant, kullstift, penn og radérnål er de redskapene hun foretrekker å arbeide med. Redskaper der avstanden blir kortest mulig mellom papir, metall og hennes hånd. Som oftest arbeider Berland i serier. Skog og trær har vært et stadig tilbakevendende tema i hennes kunstnerskap.


Panelsamtale: Kunstens og kulturens kår på Nesodden

Lars Elton – Moderator
Lars Elton (født 1957) er en av Norges mest erfarne kritikere. Han har vært anmelder, frilansjournalist, forfatter og redaktør på fulltid siden 1986. Elton er bredt orientert på kulturfeltet, der han primært skriver om kunst, arkitektur, teater og dans. Siden 2014 har han vært fast tilknyttet Dagsavisen som avisens kunstanmelder og kommentator. Før dette har han vært engasjert som hovedkritiker i flere av landets ledende aviser, som VG, Aftenposten, Klassekampen og Morgenbladet. Elton har skrevet flere bøker om kunst, kunstnere og designfeltet, og han har vært redaktør for flere publikasjoner. I kraft av sin kunnskap og selvstendige vurderingsevne engasjeres han ofte som kommentator og intervjuobjekt i ulike media, inkludert NRK.

Espen Kloumann – Styremedlem i Nesodden Kulturråd
I sitt kunstneriske arbeid kombinerer han rollene som scenekunstner regissør, dramatiker, skribentog skuespiller. Er en del av scenekunsttrioen Klouman/Becker/Barratt-Due og assosiert medlem av scenekunstkompaniet Verk produksjoner.  Tar for tiden en doktorgad i skuespillerfag ved Kunsthøgskolen i Oslo med tittelen «Skuespillerens skapende rom – kunstneriske strategier for den skapende skuespilleren i et tekstbasert og framtidsmytisk teater».

Cathrine Kjenner Forsland Ordfører på Nesodden
Ordfører på Nesodden. Can.mag i sosiologi og videreutdanning som coach. Har studert på menighetsfakultetet, sittet i menighetsrådet og vært del av MC-miljøet på Nesodden. Nesodden Arbeiderparti.

Siri Hermansen Professor
Fød. 1969 i Genève og er filmskaper, fotograf og installasjonskunstner som bor og arbeider i Oslo, der hun også ble utnevnt til doktor i 2016. Hun har en MFA fra École des Beaux-Arts i Paris. I 2016 disputerte hun på KHIO med Doktorgradsarbeidet «The Economy of Survival». Hermansen utforsker steder som gjennomgår dype kriser av økonomiske, miljømessige og kulturelle forandringer.  Hun er særlig opptatt av hvordan mennesket og naturen tilpasser seg endringsprosser og hva slags type overlevelsesstrategier som oppstår på slike steder som hun kaller usikre soner. Siri Hermansen er professor og var inntil nylig leder for masterprogrammet i kunst og offentlige rom ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Mia Frogner – MDG Nesodden
Litteraturviter, forfatter, straks avgått leder for bærekraft i Øyafestivalen og kommunestyrerepresentant for MDG på Nesodden

Tonje Roth Gjevjon – Nesodden Kunstnere
GJevjon er billedkunstner som virker innenfor medien maleri, video, performance og musikk. Henne hovedprosjekt er Performancegruppen Hungry Hearts som kommenterte på stereotypiske kjønnsroller og oppfatninger om kvinner, kvinnekroppen, LHB-kultur, samt det å være så tilpasningsdyktig at man blir selvutslettende. Deler av kunstnerskapet hennes preges av en direkte og innimellom provoserende stil der hun gjennom koreografi, kunst, kropp og musikk utfordrer etablerte normer og oppfordrer til debatt. Subtil ironi og en ubetinget kjærlighet til synthpopkulturen på 1980tallet preger andre deler av kunstnerskapet. Hungry Hearts har deltatt på de fleste store kunstinstitusjonene i Norge, på over 40 internasjonale filmfestivaler med videoarbeider og på festivaler med performancekonserter i Europa, og Asia.

Dato 21. November
Tidspunkt 19-22
Sted: Galler Vanntårnet, Tårnstien, Nesoddtangen

Følg Tårnstien opp bakken fra bussholdeplass «Tangenåsen», som ligger rett nedenfor Vanntårnet